Forskere: Her er tiden du bør legge deg – for å våkne så energifull og frisk som mulig

Å gå rundt og være halvtrøtt hele dagen føles noen ganger som at det hører til voksenlivet.

Man har så mye å gjøre og når kvelden kommer kan det være vanskelig å komme til ro og få sine sårt tiltrengte syv-åtte timers søvn.

Men det finnes små triks man kan bruke for å våkne uthvilt om morgenen – man kan blant annet bruke en søvn-kalkulator, skriver The Mirror.

Ingen skjermtid i sengen, kjølig soverom, avspenningsøvelser. Det finnes mange ulike triks for å få den etterlengte søvnen som gjør at man våkner opp og føler seg uthvilt og frisk.

Søvn-kalkulator

Gardin- og persienneprodusenten Hillary’s har nå kommet med et annet triks man kan bruke for å våkne opp – nemlig en søvnkalkulator.

Ifølge Hillary’s selv handler en god natts søvn ikke bare om antall timer man sover.

I stedet fokuserer de på å sovne i riktig søvnsyklus, rett og slett for å unngå å våkne til feil tid for å så ikke kunne sovne igjen.

Ifølge kalkulatoren deres må man først vite når man skal stå opp, og deretter kan man avgjøre når man må gå og legge seg.

Nedenfor følger noen vanlige eksempler.

Kilde: Shutterstock

Hvis du må stå opp 07.00

07.00 er et ganske vanlig tidspunkt å våkne om morgenen, og vil man være uthvilt og våken når klokken ringer, må du legge deg enten 21.46 eller 23.16.

Da anslår kalkulatoren at det i snitt tar 14 minutter å sovne. Da kan man sove uten å risikere å våkne midt på natta for å ikke kunne sovne igjen før klokken ringer.

Hvis du må stå opp litt tidligere, klokken 6 om morgenen? Da bør du være i senga kl. 20.46, 22.16 eller 23.46 for å så våkne uthvilt.

Skal du opp senere, kl. 08.00, så er det 22.46 eller 00.16 som gjelder.

Kilde: Flickr

Slik fungerer det

Hva er da en søvnsyklus? Ifølge Hillary’s så varer en søvnsyklus rundt 90 minutter når vi går gjennom fem stadier av søvn.

Fire stadier av NREM-søvn (non-rapid eye movement) og ett stadie av REM-søvn (rapid eye movement).

I trinn en av søvnen sover vi veldig lett mens i trinn fire sover vi veldig dypt. Hvis man våkner i løpet av det fjerde stadiet, kan man føle seg veldig svimmel og desorientert.

«Ved å benytte seg av kroppens egne rytme, kan søvn-kalkulatoren beregne når det er best for deg å gå til sengs», skriver Hillary’s på hjemmesiden.

Hvis du vil sjekke ut kalkulatoren, er den her.

Visste du om dette? Trykk på dele-knappen slik at vennene dine også kan se dette i dag!