Promper: Her er 7 overraskende og sunne fordeler med å slippe en fis

Selv som liten gutt, eller jente må man lære når man skal prompe, det gjør du absolutt ikke blant mennesker og i alle fall ikke i offentlighet. Ikke bare lukter det vondt, det kan også skape dårlig humør. Ingen i nærheten av deg ønsker å puste inn fisen din.

Men noen ganger er det rett og slett umulig å holde seg. Uansett om du ligger på sofaen hjemme eller er på en luksuriøs middagsfest, så kan det komme en skikkelig fis ut, og da vil man gjerne bare forsvinne.

Promping er imidlertid en av de mest naturlige tingene vi mennesker gjør, akkurat som å puste og spise – og er egentlig ingenting å skamme seg over, selv om det noen ganger kan lukte litt ille.

Nå kan du også hevde at du rett og slett passer på din egen helse, som virkelig er på dagsorden i disse dager!

Ifølge Medical Daily og thefartfacts.com promper vi mellom 10 og 14 ganger om dagen – og du slipper mesteparten av gassen ut mens du sover.

I studier der menn og kvinner har måttet spise den samme typen mat, viser det seg at vi fiser omtrent like ofte.

Nedenfor lister vi opp sju positive ting som skjer med kroppen din når du «letter på trykket!»

Bildekilde: Shutterstock

1. Du føler deg mindre oppblåst

Hvis du har vondt i magen etter å ha spist, kan en liten fis gjøre en stor forskjell.

Det er aldri gøy å føle seg oppblåst, spesielt hvis du knapt kan kneppe igjen jeansene dine. Det er kanskje ikke farlig, men ganske irriterende.

Studier viser at det er fordi kroppens celler holder på mer vann enn vanlig, men det kan også skyldes gass som venter på å komme ut. En veldig enkel måte å kvitte seg med oppblåsthet er ganske enkelt å lette trykket litt.

2. Bra for tarmen

Husker du da mamma ba deg om ikke å holde på fjertene dine for lenge? Et godt råd som fortsatt bør tas veldig alvorlig. Å holde på prompen i lang tid kan til og med være skadelig.

Det er selvfølgelig ikke farlig å vente en stund for å unngå ubehagelige situasjoner, men det kan ha dårlig innvirkning på tarmen hvis du allerede lider av fordøyelsesproblemer, skriver Women’s Health.

Foto: Shutterstock

3. Kan være en advarsel

Å fise er en av kroppsfunksjonene som du rett og slett ikke kan bli kvitt, uansett hvor hardt du prøver.

Selv om det noen ganger hadde vært fint å unngå det, kan du være takknemlig når du innser at prompene dine kan forutsi alvorlige helseproblemer.

Ekstremt dårlig lukt, uvanlig gass og merkelig smerte når du prater kan være tegn på at du trenger å oppsøke lege. Symptomene kan oppstå både hvis du er laktoseintolerant eller i verste fall kan det være et tegn på tykktarmskreft.

4. Prompelukt er bra for deg

Ja, du leste riktig, å lukte på fisene dine kan faktisk være bra for deg.

Det kan høres helt galt ut, men studier indikerer at forurensningene vi produserer i vår fiser, hydrogensulfid, kan beskytte oss mot fremtidige sykdommer.

Den illeluktende gassen er giftig og blir farlig i store mengder, men i små mengder kan den stoppe skadelige celler og forhindre fremtidige sykdommer som hjerneslag og hjerteinfarkt.

Foto: Shutterstock

5. Hjelper deg med å opprettholde kostholdet ditt

Alle trenger et balansert kosthold for å føle seg bra, og fjertene dine kan antyde hva du trenger. Ulike produkter produserer forskjellige typer gass.

For eksempel, hvis du fiser veldig sjelden, kan det hende du må spise mer fiber, mens det å spise for mye rødt kjøtt kan gi deg veldig illeluktende promper, skriver Women’s Health.

6. Jo flere promper, desto gladere

Nå vil du bli kjent med en litt uvanlig sannhet: glade mennesker fiser mer.

Det er med andre ord en ganske enkel måte å føle seg litt bedre. Ulike matvarer kan bidra til mer effektiv fordøyelse, som blomkål, kål og rosenkål.

Ifølge NPR setter disse grønnsakene igang tarmbakteriene dine, og en god fordøyelse betyr også mer gass.

7. Det er veldig deilig

Selv om ingen vil innrømme det, er det få ting som er så lindrende som endelig å kunne frigjøre en ekte braker som du har holdt fast på lenge.

Å gå rundt og knipe igjen kan gjøre deg sint, hissig og ukomfortabel.

Er du overrasket over alt du nettopp har lest? Det var jeg, og selv om jeg fremdeles tenker at promping er noe som burde gjøres privat, bør jeg definitivt ta litt mer hensyn til fisene mine.

Trykk nå på DELE-knappen slik at til og med vennene dine kan begynne å gi slipp på prompene!