Legens viktige advarsel om bæsjing – som alle trenger å vite

Noe av det beste som finnes når man endelig får bæsje etter at det har trykket på skikkelig.

Det er en ekstrem lettelse når man får komme inn på toalettet, sette seg ned og la naturen gå sin gang.

Er man ute på ærend eller lignende, er det ikke usannsynlig at man lar være å bæsje – men å la være for lenge kan få ubehagelige konsekvenser, skriver nettstedet Fatherly.

Mange mennesker har en vane med å utsette å gjøre «nummer to». Man ønsker å avlaste trykket i hjemmemiljøet sitt – ikke gjøre det på jobben eller hos partneren sin.

Det kan imidlertid være risikabelt å ikke la bæsjen komme ut. Konsekvensene kan bli permanente mageproblemer.

Kroppens egne signaler

En til tre ganger per døgn opplever tarmen din sammentrekninger. Disse har som mål å forberede kroppen din på avføring.

Når avføringen, som hovedsakelig består av vann og døde bakterier som har bidratt i fordøyelsesprosessen, har passert gjennom tarmen og nådd sin endelige destinasjon, utvides analåpningen din. Nervene i området sender da et signal til hjernen som sier at det er på tide å gjøre nummer to.

Hvis du da ikke benytter anledningen, kan det hende du må vente i hele 12 timer – eller noen ganger et helt døgn – før et nytt signal som dette sendes. I løpet av den tiden skjer det mye i kroppen din.

Kramper, gass og smerter

Du vil mest sannsynlig fortsette å spise som vanlig, noe som kan føre til at det bygges opp en stor masse i magen. Det kan igjen gi plagsomme problemer, skriver Fatherly.

Dersom det samler seg store mengder mat opp i tarmsystemet og ikke får komme ut når kroppen vil, er det en risiko for at du kan lide av forstoppelse. Det kan resultere i alvorlige kramper, smerter og gassdannelse.

I tillegg kan tarmen strekkes når avføringen ikke beveger seg i den hastigheten som kroppen ønsker.

Kan gi permanente skader

Når bæsjen sitter for lenge i enden av tykktarmen, absorberer den vann og stivner – noe som ikke vil være særlig gøy når du først setter deg på toalettet.

Dette kan føre til alt fra ubehag til anstrengelser når du prøver å fjerne den nå mer trege avføringen – og kan til og med trenge å bli behandlet med avføringsmidler.

Hvis dette mønsteret fortsetter over en lengre periode, og tarmen forblir utstrakt, kan skadene dine faktisk bli alvorlige og permanente.

Hvis du ofte er forstoppet fordi du ikke velger å bæsje når kroppen vil det, kan nervene som sender signaler til hjernen om at du må på toalettet også bli skadet, mener legen Sarina Pasricha.

«Enkelte anledninger»

Dette kan igjen føre til inkontinens – det vil si lekkasje fra endetarmen uten at man legger merke til det.

– Å holde inne bæsjen er greit ved enkelte anledninger, men det bør definitivt ikke bli en vane eller noe man gjør regelmessig, sier Pasricha til Fatherly.

Disse konsekvensene høres ikke ut som mye moro, gjør de?

Trykk på dele-knappen for å spre denne viktige advarselen, så kanskje dine nære og kjære vil unngå tarmproblemer i framtiden!