Forslaget: Bytt navn på julenissen – til «julepersonen»

Vi lever i en tid hvor det er viktig å være «politisk korrekt», som det så fint kalles.

Det finnes selvfølgelig mange fordeler med dette, som at viktigheten av likestilling løftes frem, men av og til dukker det opp spørsmål mange bare synes er latterlige.

Bruken av ordet «hen», i stedet for han eller henne, er for eksempel et stort samtaleemne om dagen – og så sent som i forrige uke skrev vi om en kafé som sløyfer pepperkakemenn for «pepperkakepersoner».

For en stund siden kom et annet julerelatert forslag som mildt sagt vakte sterke reaksjoner.

Fått stor spredning

Eller hva sies det om å bytte navn på julemissen – til julepersonen? Da hadde mennesket som kommer og deler ut julegaver den 24. desember blitt kjønnsnøytral, noe mange anser som viktig.

Shutterstock

Det var Unilad som først rapporterte om folkebevegelsen som driver frem dette spørsmålet og nå har sider som news.com.au hengt seg på. «Forslaget» har dermed fått ganske stor oppmerksomhet – selv om det ikke virker som om det har blitt tatt altfor seriøst av den store massen.

Man kan mildt sagt t denne gruppen har fått motsvar. Spesielt i sosiale medier hvor det har blitt diskutert fram og tilbake siden 2017. Det finnes dog en del som tilsynelatende mener at det er gode grunner til idéen.

Vil få det mer kjønnsnøytralt

Tanken hos de som vil endre en anelse på julen er at man vil bytte navn på «Father Christmas», som det heter på engelsk til»Person Christmas». Oversatt til norsk blir det omtrent som å bytte navn på julenissen til julepersonen.

Shutterstock

Grunnen er naturligvis at man vil få det hele mer kjønnsnøytralt.

– Diskusjonen om slikt som dette handler alltid om kjønnsnøytrale klær og hvordan saker og ting framstilles i bilder. Vi trenger å høre flere stemmer og erfaringer fra ikke-binære personer, sier Claudia Carvell i HBTQ-organisasjonen LGBT Foundation, ifølge Unilad.

Hva synes du – skal julenissen hete bare julenissen eller bør vi bytte navn til «julepersonen»?

Del gjerne din mening i kommentarfeltet på Facebook, eller del nyheten videre til vennen dine for å se hva de tenker om saken!