Forskernes skumle oppdagelse – som alle oss med edderkoppskrekk dessverre må vite om

Vi har alle noe vi er redde for. Det kan være alt fra høyder, trange plasser, hull – og edderkopper.

Edderkopper er blant de vanligste fobiene som finnes blant oss mennesker, selv om de er svært vanlige nesten alle steder på jorden.

Nå kan det bli enda verre for alle med edderkoppskrekk – klimaendringene på planeten vår kan bety en enorm økning av edderkopper.

Edderkoppskrekk kalles araknofobi og betyr ganske enkelt at man har en overdreven og irrasjonell frykt for de åttebeinte insektene.

Men skrekken har faktisk en biologisk forklaring. Tidligere kunne ikke våre forfedre skille de ufarlige edderkoppene fra de farlige og holdt seg dermed unna alle edderkopper.

Klimaendringene er årsaken

Ifølge nettstedet Unilad har forskere nå kunnet fastslå at klimaendringer på planeten vår kan resultere i en massiv økning av edderkopper på planeten.

Temperaturen på jorden stiger, noe som truer mange arter, men noen edderkopparter har klart å tilpasse seg varmere temperaturer.

En ny studie, utført av Toke Høye ved Arctic Research Centre and Department of Bioscience på Aarhus Universitet i Danmark, har blant annet sett at arten ulveedderkopper har begynt å klekke unger to ganger om sommeren i stedet for én, som er mest vanlig.

Disse funnene er hovedsakelig gjort på Arktis, der polarisen har smeltet og økt gjennomsnittstemperaturen.

Kilde: Piqsels

Kan forandre næringskjeden

– Den enorme mengden data vi har klart å samle inn kan vise hvordan små insekter på Arktis har endret måten å overleve klimaendringene på. Forandringene har ikke blitt dokumentert tidligere og vil ha stor innvirkning på insekter og edderkopper, sier Toke Høye til Unilad.

Ulveedderkoppene lever hovedsakelig av mindre dyr som finnes i jorden, og hvis de fortsetter å vokse i samme hastighet, kan det påvirke næringskjeden på Arktis.

– Vi kan fortsatt bare spekulere hvordan økosystemene vil endre seg, men vi er nå sikre på at reproduksjonen av enkelte arter vil spille en stor rolle, sier Toke Høye til Unilad.

Hvis man ikke har vært bekymret for miljøet tidligere, er det all grunn til å begynne nå, spesielt hvis man er redd for edderkopper.

Trykk på dele-knappen slik at vennene dine også kan lese dette i dag!