14 bilder som beviser nøyaktig hvor tøft livet var på 90-tallet – dagens unge vil aldri forstå

Spotify. Netflix. Kart og telefonnumre i mobilen. Ubegrenset med spill på datamaskinen. Dette var noe man bare kunne drømme om på 90-tallet. Da slet man seg gjennom dagene med båndspillere, tregt internett og telefonkataloger.

Viser man en telefon med ledning, som var et must i alle hjem på 90-tallet, til et ung person i dag, vet de knapt hva de skal bruke den til.

Det trådløse samfunnet har faktisk gjort livet mye enklere, så vi bør være takknemlige for teknologiens fremgang. Men det var selvfølgelig en viss sjarm i at man måtte stole på at ens venn ville dukke opp på avtalt tid, i stedet for at som i dag å sende tekstmeldinger fram og tilbake om hvor man er et sted før man møtes.

Derfor har vi nedenfor samlet 14 ting som virkelig utstråler 90-tallet. For de av oss som husker disse tingene, loves det en herlig nostalgitur – og for alle unge kan denne listen ses på som opplysning!

1. Fullt minne i telefonen

Flere gigabyte telefonminne? Glem det, på 90-tallet var det bare noe få tekstmeldinger som var lagret i telefonen. De kunne imidlertid slippes fra en høyde på 20 meter uten å gå i stykker.

2. Tyggegummi for 50 øre stykket

Hver lunsjpause løp man til kiosken og la de få kronene man hadde på noe Jenka eller Shake.

3. Analoge kameraer

Skulle man ta bilder eller filme, måtte man først ta fram en rull og deretter stille inn alt på egen hånd. Ofte ble det helt elendig – i hvert fall på første forsøk. Bildene ble også først hentet da rullen ble levert inn og fått den fremkalt i en butikk.

4. Dataspill var litt enklere

På 90-tallet var det egentlig ikke snakk om vanskelige spill med realistisk grafikk. Hvis man ville få tiden til å gå, måtte man underholde seg med Kabal.

5. Skolearbeidet så slik ut

Da det var for tid for å skrive skolearbeid på datamaskinen, var det mange fine fonter og frekke effekter å velge mellom. Eller ikke.

6. Bla gjennom telefonkataloger

Glem Gulesider.no og lignende søketjenester som lar en finne et telefonnummer på et blunk. Skulle man ha tak i et nummer måtte man bla i telefonkatalogen en god stund!

7. Disketter i stedet for USB-minner

90-tallets datamaskiner var ikke akkurat fylt med plass. Hvis man skulle lagre et viktig dokument av noe slag, måtte man lagre det på en firkantet diskett.

8. Den som intet våger, intet vinner

Oftest i form av våte bukser, da utsvingte bukser ble populært igjen.

9. Vente to timer på en enkelt sang

Hvis man ville se en film eller høre på musikk via datamaskinen, måtte man laste ned det man ville konsumere. Noe som ikke akkurat gikk supertfort…

10. Bli irritert på telefonledningen

Før mobiltelefonen slo gjennom med full kraft, måtte man nøste ut denne ledningen hver gang man ville ringe. Ellers måtte man sitte på huk over telefonen for å kunne snakke ordentlig.

11. Ingen datamus = ingen datamaskin

Hvis noen stjal kula fra datamusen, var det ikke mulig å bruke musen, noe som i bunn og grunn gjorde hele datamaskinen ubrukelig.

12. Velge CD før en biltur

I dag kan man bla gjennom hvilken som helst spilleliste og endre sang etter humør. Men på 90-tallet måtte man velge musikk med omhu, for det var ganske komplisert å bytte CD i bilstereoen.

13. Koble seg opp på nettet

På 90-tallet valgte de ikke mellom operatørens internett eller wifi. Da valgte man mellom å være koblet til internett eller ikke, ettersom internett kom via telefonlinjen.

14. Kassettbånd som floker seg sammen

Det verste som kunne skje var at ens kassettbånd begynte å floke seg sammen. Da måtte man stå der med en penn for å prøve å få orden på helvete igjen!

Bonus: Den klassiske videobutikken

Netflix? Glem det! På 90-tallet dro vi til videobutikker for å leie filmer. Glemte man å spole tilbake VHS-kassettene (ja, de het det) før de ble returnert, kunne man også få en bot.

For en nostalgitur!

Trykk på dele-knappen hvis du også husker 90-tallet, så lærer vi dagens unge en nødvendig lekse!