Forskernes konklusjon: Alle over 40 burde bare jobbe 3 dager i uken

Tenk på hvor stor del av livet ditt som går til jobb. Tanken gjør at det knyter seg litt i magen, i hvert fall for meg. Man merker tydelig at man er piggest når man er ung, og jo eldre man blir, så starter man å fundere over hvor sunt det egentlig er å slite og stresse 40 timer i uken.

Nå har forskerne sagt sitt, 3 arbeidsdager i uken, men ikke mer, er hva de anbefaler for alle som har passert 40, men de skal få betalt for en hel arbeidsuke.

Et studie som ble utført ved University of Melbourne viser at de som har fylt 40 år ikke burde arbeide mer enn sammenlagt tre arbeidsdager i uken, det vil si 24 timer totalt.

Sammenlignet arbeid og livskvalitet

Studiet ble utført på 3500 kvinner og 3000 menn, hvor forskerne studerte deres arbeidsvaner gjennom en rekke kognitive tester, og sammenlignet disse med livskvalitet, familiesituasjoner, økonomi, fritidsinteresser, og så videre.

«Mer uthvilt og mindre stresset»

De som gjorde det best på jobb og var mest produktive av alle disse, var de som ikke jobbet mer enn 25 timer i uken. Dette var et tydelig mønster, som forskerne forklarer med at disse personene er mer uthvilte og mindre stresset, hvilket gjør at de kan prestere mye bedre i løpet av deres aktive timer på jobben. Med andre ord: Mer jobb utført på kortere tid, og derfor skal man få betalt for en hel arbeidsuke.

– Arbeid er et tveegget sverd. Det kan både stimulere hjernen, samtidig som lange arbeidsdager og visse oppgaver kan forårsake trøtthet og stress, hvilket kan skade de kognitive funksjonene, sa Colin McKenzie, professor i økonomi ved Keio University, om selve studiet.

Foto: Shutterstock

Jeg synes at vi arbeider bort en for stor del av livene våre, er du ikke enig? Del gjerne om du mener at flere arbeidsgivere burde lytte på forskerne.