Legenes beskjed: Så mange ganger bør du prompe hver dag

Prompe. Fise. Fjerte. Uansett hva vi kaller det og uansett hvor mye vi skammer oss over det, så promper alle mennesker, så enkelt er det.

Det er ikke noe man gjør blant folk og ingenting man snakker veldig mye om, men det er en helt naturlig prosess i kroppen å kvitte seg med gasser som blant annet oppstår under fordøyelsen.

Vi promper alle i ulik mengde, noen slipper en fis nesten hele tiden føles det ut som, mens andre fiser nesten aldri.

Men hvor mye skal man egentlig prompe?

Legenes dom

Mye forskning har blitt uført på emnet da mange mennesker rundt om i verden ofte har magesmerter og føler seg dårlig over gassene sine i magen.

Hvor mye man skal prompe er vanskelig å si i eksakte tall, men mellom 15 og 40 fiser per dag regnes som normalt og sunt.

– Frekvensen er ikke så veldig viktig, men hvis det lukter veldig vondt og hvis man føler seg oppblåst er det bekymringsfullt, sier Rehan Haidry, lege og gastroenterolog ved The London Clinic, til britiske Metro.

Kilde: Shutterstock

Kostholdet spiller hovedrollen

Ikke overraskende er det mulig å knytte flatulensen vår til det vi putter i oss. Løk, hvitløk, bønner og kullsyreholdige drikker forårsaker mye gass.

Hvor godt vi tygger mat påvirker også hvor mye gass som produseres i magen.

– Hvis man fiser uvanlig mye, skyldes det ofte et overskudd av bakterier i tynntarmen. Det kan ofte gi magesmerter og oppblåsthet fordi det er veldig trangt om plassen der, sier Rehan Haidry til Metro.

Derfor lukter noen fiser vondt

Noe som sikkert mange har tenkt på er hvorfor man sjelden synes at egne fiser lukter spesielt vondt, mens andres utslipp stinker så man knapt får puste.

Det har faktisk en helt naturlig forklaring. For lenge siden brukte folk ikke bukser og undertøy og vi var også mindre friske og mer utsatt for sykdommer, som blant annet kunne spres via fiser.

Mennesket utviklet da et instinkt for å unngå andres gasser, rett og slett for å holde seg frisk.

Kilde: Shutterstock

Visste du om dette? Trykk på dele-knappen slik at vennene dine også får denne informasjonen i dag!