Hygieneekspert: Det nyvaskede undertøyet ditt er fullt av bæsjpartikler – slik blir du kvitt usynlig skitt

Hvordan man vasker klærne sine varierer veldig fra person til person. Noen bryr seg ikke i det hele tatt og kaster alt i samme maskin.

Noen sorterer hvert plagg veldig nøye og leser alltid vaskelappen og følger dem til punkt og prikke.

Men hvordan fungerer det egentlig med undertøyet? Skal man følge vaskeanvisningen der eller skal man gjøre det på en annen måte?

Ifølge hygieneekspert Lisa Ackerley er det mange som gjør feil når de vasker undertøyet sitt – noe som gir et skittent resultat, skriver Daily Mail.

I dag har det blitt stadig mer vanlig å vaske på lavere temperaturer på ca. 30-40 grader, fordi klærne holder bedre da og de krymper ikke på samme måte som ved høyere temperaturer.

Men hvordan fungerer det fra et hygieneperspektiv?

Bakteriesuppe i vaskemaskinen

Lisa Ackerley sparer ikke på ordene.

– Forbrukere tror at normale vaskeprosedyrer rengjør klær, men at noe ser rent ut betyr ikke nødvendigvis at det er hygienisk rent, sier Lisa Ackerley til Daily Mail ifølge Expressen.

Putter man inn klær, vaskekluter eller truser inn i maskinen som er fulle av bakterier, vil de stort sett gå rundt i vaskemaskinen.

– Det skaper en «bakteriesuppe» hvis du ikke gjør noe for å drepe bakteriene, sier Lisa Ackerley til Daily Mail ifølge Expressen.

Kilde: Shutterstock

10 000 bæsjpartikler

Vasker man på lavere temperaturer, forsvinner ikke bakteriene som faktisk kan forårsake sykdommer.

Forskere har for eksempel funnet rundt 0,1 gram, som tilsvarer 10 000 organismer, av bæsjpartikler på et par nyvaskede truser.

Det innebærer med andre ord at man kan vaske kjøkkenhåndkleet sammen med undertøyet sitt og deretter tørke av oppvasken med sitt «rene» håndkle. Ikke så rent, eller hva?

90 grader gjelder

For å være sikker på å få en så ren vask som mulig bør man først begynne å sortere ut undertøy og rengjøringsartikler hver for seg og vaske dem separat. Dermed unngår man også at eventuelle kjemikalier fra rengjøringsgreiene misfarger klesplaggene.

I tillegg bør man vaske undertøyet på 60 eller 90 grader, gjerne 90 for å være sikker på at man får bort alt skitten.

Kilde: Shutterstock

Hvordan vasker du undertøyet ditt? Trykk på dele-knappen for å spre denne informasjonen til vennene dine!