Blir du gal når folk smatter? Da kan det godt være at du er et geni, ifølge forskere

Har du vansker for å holde en tanke i hodet når bordnaboen din sitter og smatter når mens han eller hun spiser? Eller mister du konsentrasjonen i en samtale så fort noen begynner å fikle med innpakningspapiret til et stykke godteri? Da kan faktisk en gratulasjon være på sin plass, fordi du kan nemlig være et geni, ifølge en studie rapportert av Daily Mail.

Det er funnet at omtrent 20 prosent av jordens befolkning lider av misofoni. Misofoni betyr »hat mot lyd» og innebærer at man opplever et enormt ubehag av visse lyder, eller til og med forventningen om at en lyd skal oppstå. Det handler om kroppslyder, for eksempel noen som puster tungt, smatter eller snorker. Disse lydene kan skape angst, irritasjon og panikk hos noen med misofoni. Men det kan også bety at du er et geni.

Er mer kreative problemløsere

Ifølge en studie ved Northwestern University i Illinois fant forskere en sammenheng mellom misofoni og høy kreativitet.
I studien testet man evnen til 100 deltakere til å finne kreative og originale løsninger på ulike problemer mens de hørte forskjellige lyder i mellomtiden.
Resultatene, publisert på Science Direct, viste at de som hadde det vanskeligere å stenge ut ulyden, også var de som kom med de mest kreative og uvanlige løsningene på problemene.

Gjelder å være i de riktige miljøene

For å få utløp for kreativiteten sin må miljøet imidlertid være fritt for støy.
– Hvis personer med misofoni lykkes med å rette oppmerksomheten i riktig retning, kan det virkelig berike livene deres, sier Darya Zabelina, psykologistudent som deltok i studien.

Kilde: Wikimedia Commons

Kjenner du noen som blir forstyrret av andres lyder hele tiden? Trykk da på dele-knappen slik at de også kan lese dette – de kan jo være genier!