Slik skal forskerne lage øl – fra 50 000 liter urin: «Ikke bare en gal idé»

Øl er den desidert mest populære drikken vi har i Norge. Hvert år drikker vi i gjennomsnitt 50 liter per hode. Det høres kanskje ut som mye øl, men har man passert en uterestaurant i fellesferien forstår man hvor tallene kommer fra.

Hva som derimot ikke er så populært, så vidt vi vet, er å drikke øl av gammelt tiss. Men snart kan det være en realitet – i hvert fall om man skal tro en gruppe forskere i Uppsala, Sverige.

De skal nemlig samle så mye som 50 000 liter urin for å lage øl, skriver SVT.

Kan gjenvunnet tiss redde verden? Kanskje ikke, men ifølge en undersøkelse som skal gjennomføres i sommer på Gotland, kan man kanskje sikre øllageret ved å gjenvinne tiss.

Ser stort potensial

Studien er en del av et større forskningsprosjekt som har pågått siden 2015 ved SLU, Sveriges jordbruksuniverstitet, i Uppsala.

I løpet av prosjektet har en gruppe forskere lyktes med å komme fram til en prosess som kan omdanne gammel urin til gjødsel, og i sommer skal denne metoden testes ut i større skala.

Forskeren Prithvi Simha tror mye på prosjektet og ser et stort potensial i dette.

50 000 liter tiss

I sommer skal forskerne samle inn 50 000 liter urin, gjøre det om til gjødsel og deretter produsere korn som skal bli til smakfull, kald øl.

– Vi ønsker å vise hele gjenvinningskjeden og at dette ikke bare er en gal idé, men at det er mulig. I fjor sommer gjorde vi samme prosess med noen tusen liter urin, men nå skal vi øke mengden og senere øker vi igjen med 100 000 liter urin, sier Prithvi Simha, postdoktor ved SLU i Uppsala, til SVT.

Det er ikke klart om ølet som produseres vil kunne drikkes.

Kilde: PxFuel

Kjenner du en ekte ølelsker som må prøve dette? Trykk da på dele-knappen slik at vennene dine også kan se dette i dag!