15 optiske illusjoner som får deg til å måpe

Mange lar seg fascinere av optiske illusjoner, mens andre klarer aldri helt å se dem ordentlig.

For dere som liker synsbedrag og små mysterier så blir nok dette en heftig opplevelse.

Dette er noen av det mest ufattelige optiske illusjonene vi har sett.

1. Frasers spiral

Overlappende segment får øyet til å forme en dyp spiral, men det er egentlig bare en serie av sirkler etter hverandre. Mange sier også at de ser at spiralen snurrer.

Kilde: anopticalillusion

2. Ebbinghaus illusjon

En optisk illusjon som leker med mennesker oppfattelse av relativ størrelse. De røde sirklene er like store i begge figurene, men på grunn av størrelsen på sirklene rundt oppfatter de aller fleste den røde sirkelen til venstre som mindre enn den til høyre.

Kilde: techonologijos

3. Den umulige kuben

En illusjon av dybde i bildet oppstår på grunn av feilaktige avslutninger mellom kubens hjørner.

Kilde: gpuzzles

4. Zöllner-illusjonen

De lange linjene med korte sterker ser ut til å ikke være parallelle med hverandre, men det er en illusjon som skapes av de korte strekene. Dette mønsteret ble først oppdaget på en duk av den tyske astrofysikeren Johann Zöllner i 1860.

Kilde: explorepsychology

5. Jastrows illusjon

To figurer som er helt identiske framstår som ulike når de plasseres på en bestemt måte.

Bilde: brainden

6. Kanizsas triangel

Gaetano Kanizsa viste fram denne illusjonen for å bevise av mennesker ikke alltid opplever virkeligheten slik som den er, men når den sees gjennom spesielle «filter» (mentale modeller) av geometriske figurer, skapes nye inntrykk. Her får man inntrykket av det et er en hvit triangel i midten av figuren.

Kilde: psychology

7. Poggendorffs illusjon

Her ser det ut til at den svarte linjen til venstre er en fortsettelse av den blå linjen, men egentlig er det bare den svarte og den røde linjen som sitter sammen. Denne optiske illusjonen har ingen så langt klart å forklare.

Kilde: wikipedia

8. Den umulige trefork

Denne illusjonen er også kjent som «den umulige trefork». Uansett hvor hardt du prøver, klarer du ikke å forstå denne figuren.

Kilde: wikipedia

9. Whites illusjon

Denne illusjon er helt syk! Ved første øyekast ser det ut som om de grå områdene i A og B har ulike nyanser, men egentlig bare fremstår det slik på grunn av fargene rundt. Dette er en såkalt lys-illusjon.

Kilde: wikipedia

10. Bevegelsesillusjon

Fargekonstrastene og formene i mønsteret får det til å se ut som at bildet rører på seg.

Kilde: wikipedia

11. Hermanns illusjon

Det oppstår små grå flekker i «kryssene» mellom de hvite linjene og de svarte rutene. Fokuserer man veldig på ett «kryss» forsvinner den grå flekken.

Kilde: nashumelo

12. Dette bildet forestiller to motiv – kan de se hvilke?

I bildet kan du se et eldre par, men også to personer med hatt som spiller musikk i en gate.

Kilde: pinterest

13. Rotasjonseffekten

Fokuser blikket på den svarte prikken i midten. Beveg så hodet fram og tilbake. Når du deretter er på bildet igjen, vil du se at sirklene roterer motsatt vei.

Kilde: The Telegraph


14. Illusjonen fra The Wall Café

Dette synsbedraget ble oppdaget av Richard Gregory på en kafe i Bristol. Hvis du ser på bildet ser det ut som om alle linjene er skjeve, men egentlig er de bare parallelle.

Kilde: wikipedia

15. Snurrende hjul-illusjonen

Hvis du ser på dette bildet kommer du mest sannsynlig til å se at hjulet snurer. Hvis du ser på et spesifikt hjul, vil det trolig slutte å snurre, mens de andre rundt fortsetter. 

Bilde: msf-usa


Del gjerne videre hvis du også ble fascinert av dette!