Illsinte veganere kommer med steinhard kritikk – mot barnesangen «Bæ, bæ, lille lam»

En av de første sangene man lærer som barn er «Bæ, bæ, lille lam» og har gjennom flere generasjoner blitt en av våre mest klassiske sanger.

Men for en stund siden fikk den klassiske sangteksten hard kritikk fra en gruppe sinte veganere.

Grunnen? De mener at sangen gir barna våre et falskt bilde av virkeligheten.

– Vi synes det er synd at barna lærer seg å utnytte dyr allerede i sangene, sier Samuel Rostöl, grunnlegger av Facebook-gruppen Veganpreik, til NRK.

Vi lever i en tid hvor man må være forsiktig med hva man sier, men har du noen gang tenkt på at sangen «Bæ, bæ, lille lam» er problematisk?

«Får ikke ull og melk – vi tar det»

Det mener i alle fall en gruppe veganere at den er – og for en tid tilbake ble spørsmålet reist på Facebook.

Sangen «Kua mi, jeg takker deg» får også kritikk, der man i sangteksten takker kua for melken.

Kilde: Pexels

Vi får jo ikke lammets ull eller kuas melk – mennesker tar det, resonnerer gruppen.

– Fra dyrenes perspektiv, hvor de skal leve det livet de gjør i den norske og svenske dyreindustrien, så er ikke det livet så positivt. Vi utnytter dem og dreper dem og de har det ikke bra i det hele tatt. Men det sier vi ikke til barna, vi sier at lammet er så lykkelig, vi får deres ull og så er det fortsatt lykkelig – og det blir jo litt misvisende, sier Samuel Rostöl til svenske Aftonbladet.

Påvirker barns syn på dyr

Han sammenlignet det hele med at hvis vi synger sanger om at kvinner skal være på kjøkkenet, så vil det spille en rolle for hvordan barn lærer seg å se på likestilling.

– Språket vi bruker er viktig, mener Samuel Rostöl. Hvis vi synger sangene der dyrene gir oss noe som vi egentlig tar, påvirker det hvordan barn ser på dyr, sier han.

Veganeren, som står bak Facebook-gruppen Veganpreik, poengterer imidlertid at man ikke prøver å bestemme hvilke sanger foreldre skal synge for, eller med barna sine.

– Men vi mener det er viktig å kunne ha en åpen debatt.

Professoren: «Det blir litt merkelig»

Læreren og professoren Kjell Aage Gotvassali forstår at enkelte interessegrupper jobber for sin sak, men tror ikke barna tar skade av å synge de tradisjonelle sangene.

– Det blir litt merkelig – og spesielt å gå løs på alt som man vil gjøre om på og endre, sier han til NRK.

Hva synes du – bør «Bæ, bæ, lille lam» være tillatt? Del artikkelen for å fortelle oss hva du synes om saken!