Blir du rasende av folk som smatter? Da har du trolig en diagnose

Mister du også konsentrasjon når noen i ditt nærvær smatter når de spiser? Eller blir du ekstremt irritert når personen ved siden av deg på toget puster tungt? Da kan du godt ha blitt diagnostisert med misofoni, skriver BBC.

Diagnosen misofoni betyr «hat mot lyd» og betyr at personen med misofoni føler ubehagelige følelser ved visse lyder. Det kan være at noen tygger på knekkebrød eller at noen har en skingrende tone i talen sin som kan fremkalle følelser av irritasjon, angst eller til og med panikk hos en person med misofoni.

Vanskelig å stenge følelsene ute

For personer med misofoni, også kalt selektiv lydfølsomhet, frigjøres adrenalin når du hører en utløsende lyd, og adrenalinet kan forårsake spenninger i muskler og rask pust, noe som kan være veldig plagsomt.

Det er veldig vanskelig å få en stopp på de ubehagelige følelsene og kan i noen ekstreme tilfeller føre til at man unngår sosiale settinger der utløsende lyder kan oppstå.

Bilde: Pixabay

Hver femte person er rammet

Ifølge BBC, som henviser til studiet, lan så mange som 20 prosent av verdens befolkning lide av misofoni.

Mennesker med misofoni har en del av hjernen som kobler sansene våre sammen med overaktive følelser, noe som gjør at man lettere blir trigget av lyder som kan oppfattes som irriterende.

Det er ikke fullt ut fastslått hvordan man kan kurere misofoni, men kognitiv atferdsterapi har vist seg å være vellykket i noen tilfeller.

Kjenner du noen som lett blir forstyrret av andres lyder hele tiden?
Trykk på DELE-knappen slik at de kan lese dette også!