Mange nordmenn svarer feil: Klarer du å løse utfordringen med enkel skolematte?

Jeg tenkte at jeg skulle teste dere på en vanskelig matteoppgave i dag. Når man har vært borte fra skolen en stund, kan det virke vanskelig. Men det er også et regnestykke elever på ungdomsskolen skal klare.

Bilde: SheKnows

Vi bruker matematikk i prinsipp hele tiden. Når vi handler, regner ut antall timer søvn eller lager mat. Det går ofte på automatikk – uten at vi tenker over det. Enklere matte sitter i ryggmargen, og det er få av oss som må ta frem en kalkulator for å regne ut hva 2+1 blir.

Regner sjeldent med vanskelige tall

Det kan derimot være nødvendig å bruke kalkulator til mer komplekse regnestykker.

Jeg husker da mine barn gikk på skolen og de trengte hjelp med leksene sine. Når det kom til matematikken, tok det ikke så mange år før de var smartere enn meg.

Det man lærte seg da man selv gikk på skolen har, sørgelig nok, forsvunnet med tiden. Kanskje nettopp fordi man sjeldent regner med kompliserte tall.

Nettopp derfor tenkte jeg at vi i dag skal teste oss selv med en matteoppgave som egentlig er ganske enkel, men det gjelder å ha orden på reglene. Hva som skal løses først og så videre. Det er nemlig avgjørende for at man skal lykkes med å klare oppgaven.

Spørsmålet er om du klarer dette regnestykket?!

1 + 1 + 1 – 1 x 2 – 0 = ?

Hva man må begynne med er å løse multiplikasjonen.

1 x 2

1 x 2 = 2

Blir enkelt – med riktig metode

Senere kan man skrive opp regnestykket igjen.

1 + 1 + 1 – 2 – 0

Når man har kommet hit blir det enkelt.

3 – 2

Svaret er: 1

Løsningen blir til slutt ganske lett å få frem, som du kan se nå. Det var dog helt avgjørende at man starter med å regne ut multiplikasjonen – og det vet ikke alle at man må gjøre.

Klarte du det? Trykk på del-knappen, så kan du utfordre vennene dine på denne oppgaven i dag!