Forskerne er enige: Å passe barnebarna forlenger livet

Det er et ordtak som sier at ”Barnebarn er belønningen for at man ikke har tatt livet av sine egne unger». Det drar det kanskje litt for langt, men de fleste er nok enige i at det er helt fantastisk å bli mormor eller morfar, farmor eller farfar.

Jeg husker første gang datteren min sa at hun og mannen hennes ventet barn. Det ble en spennende ventetid, og da det var dags for fødsel var det nesten som om det var sitt eget barn man skulle ønske velkommen til verden.

At man elsker barnebarna sine er for meg like selvsagt som at man elsker sine egne barn. Det er dessuten veldig artig in sine eldre dager å få være med på hverdagen til småbarn, og så lenge jeg er pigg nok til å henge med i tempoet deres insisterer jeg på å få sitte barnevakt hver gang anledningen byr seg.

Nå er det dessuten en veldig god nyhet for alle besteforeldre som med jevne mellomrom sitter barnevakt for barnebarna sine. Det fører nemlig til at man lever lenger, i følge en rapport Evolution and Human Behavior som har hentet informasjonen fra Berlin Aging Study.

Å sitte barnevakt kan øke livslengden

Undersøkelsen ble gjennomført med 500 personer som hadde passert 70 år. Man kunne da konstantere at de som ved jevne mellomrom tok hånd om et lite barn hadde mindre risiko for å gå bort. Med andre ord kan det å sitte barnevakt øke lengden på livet.

Peak Venues/Flickr

Det skal derimot nevnes at man ikke inkluderte personer som står for det primære ansvaret for barnet – studien tok kun for seg de som ved jevne mellomrom satt barnevakt.

– Det finnes en sammenheng mellom å ta hånd om noen på denne måten og minske sitt eget stressnivå, sier doktor Ronan Factora ved verdensberømte Cleveland Clinic i følge nettstedet Shareably.

Tim Morgan/Flickr

Han sier også at faktorer som øvrige former for sosialisering, eksempelvis med venner, samt det å holde seg fysisk aktiv er enda viktigere for å oppnå et langt og lykkelig liv når man blir eldre.

Lykkelig i hele kroppen

Selv om man kanskje ikke jobber lenger så er det å ha ansvar og kjenne at man ennå trengs ting som får oss til å føle oss bra, forteller Ronan Factora. Å sitte barnevakt er en kjempefin måte å opprettholde de følelsene på.

PxHere

Ikke at jeg ble veldig overrasket over denne nyheten! Jeg blir alltid lykkelig i hele kroppen og kjenner meg ekstra levende når jeg får treffe barnebarna mine. Jeg tror dessuten at mange av dere vil kjenne dere igjen i denne beskrivelsen!

Men det var likevel flott å få det bekreftet, eller hva? Trykk på dele-knappen om du er enig, slik at flere besteforeldre der ute får ta del i denne viktige informasjonen!